Kurz eura výrazne vzrástol a prekročil úroveň 1,08 USD/EUR

23.04.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 23. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny výrazne vzrástol a prekročil hranicu 1,08 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,0815 USD, pričom v skorom obchodovaní jeho kurz klesol až na 1,0666 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0772 (v stredu: 1,0743) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9283 (0,9308) eura.

"Výrazné rozšírenie núdzových úverov ECB pre Grécko sa postaralo o pozitívnu náladu," uviedol devízový expert Commerzbanky Ulrich Leuchtmann. Grécko dlho nehralo na devízovom trhu väčšiu úlohu. Prednedávnom však podľa Leuchtmanna vzrástol počet investorov, ktorí sa začali obávať odchodu krajiny z eurozóny. Preto trh teraz výraznejšie reaguje na správy týkajúce sa tejto témy.

Naopak, údaje o podnikateľskej nálade v eurozóne za apríl, ktoré sklamali očakávania, nemali negatívny vplyv na spoločnú európsku menu. "Nedá sa totiž počítať s tým, že ECB z dôvodu niekoľkých horších údajov rozšíri program nákupu dlhopisov," uviedol Leuchtmann. Popoludní podporili euro slabšie údaje z USA. Predaj nových domov rovnako ako počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sklamali prognózy.
 

Vyberte región